Kilincs

A kilincsek formatervezett, de fontos műszaki tartalommal is rendelkező, sok zárszabványhoz alkalmazkodó termékek. A megfelelő kiválasztása ezért csak részben esztétikai kérdés, a szakmai/műszaki szempontok is fontosak lehetnek. Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk a következőkkel:

Belső ajtóra vagy bejárati ajtóra kerül a kilincs?

Ezt elsősorban a pajzsok miatt kell tudnunk. A belső ajtók általában normál, tollas kulcsos zárral szereltek. Ez esetben kulcslyukas (BB) pajzsra van szükség.
A bejárati ajtók és kapuk általában speciális biztonsági zárbetéttel vannak szerelve, ezekhez cilinder zárbetétes (PZ) pajzsot készítünk.

Egyes ajtóknál fontos lehet, hogy mennyi hely van a pajzs szélességére az ajtó két oldalán, azaz az ajtólap széle és a kilincstengely között mekkora a távolság. Ha ez több mint 30mm a tengelytől, akkor biztosan nincs jelentősége. Bejárati ajtónál a jellemzőbb, hogy kevés hely van. Ilyenkor keskenyebb pajzsot gyártunk. Újra festett ajtóknál szempont lehet a régi pajzs nyomainak eltakarása is.

Kapuknál egyre gyakrabban alkalmazunk fix külső kilincset, ahol a nyitást kaputelefon vezérli elektromos zárral. Ezzel a megoldással küszöböljük ki, hogy illetéktelen személy bejusson a kapun, amellett, hogy a kilincs esztétikailag továbbra is díszíti a kaput. Fix kilincs esetén kívülről csak kulccsal nyitható a kapu.

A kilincseket általában hosszabb szárral készítjük, mint ami szükséges. Szereléskor a helyszínen kell levágni a megfelelő szárhosszra, majd a hernyócsavar helyén megsüllyeszteni a szárat. Így hosszútávon stabil marad a kilincs. A kopó műanyag karikákat időnként ellenőrizzük, és elkopása esetén cseréljük ki.

Milyen adatokra van szükségünk a kilincs vásárlása előtt?

- Milyen zár van az ajtóban? Hagyományos kulcslyukas vagy zárbetétes (cilinderes)?
- Jobbos vagy balos az ajtó (elsősorban bejárati ajtóknál és kapuknál számít)
- A kilincstengely és a kulcs illetve a zárbetét tengelyközepének mekkora a távolsága?

Tipikus távolságok: 90mm (MSZ), 55mm (MSZ), német szabványúaknál 72mm (BB, PZ), főleg külföldi bejárati ajtóknál: 92mm, 88mm, 85mm. Csere esetén akár vigyük magunkkal a régi kilincset.

 

Vasalat

Vasalatokat kizárólag megrendelésre készítünk. Ennek oka, hogy nagyon sok paraméternek kell megfelelnie.

- Méret: a vasalat méretét sok esetben meghatározza a nyíló szárny szélessége. Általában a szárny szélességének 1/3 vagy 1/4 részét vesszük alapul a vasalat hosszának meghatározásakor. Fontos lehet a vasalat díszítettségének kiválasztásakor az, hogy a szárny hány zsanérozással rendelkezik és ezek milyen távolságra vannak egymástól.

- Rögzítés: sok esetben fa felületre rögzítünk, ahol hornyok dísztík a felületet. A csavarozási pontok szebbek, ha a tagolt elemek közepén van a rögzítés. Ez a vasalatok hosszán is változtathat.

- Fontos kérdés, hogy a vasalatok ténylegesen betöltik-e funkciójukat vagy csak esztétikailag kell igazodniuk az épület stílusához. Ez utóbbi esetben a zsanérozás feladatát a szárnyak eredeti zsanérjai látják el, mi csak egy pipa nélküli "mű" vasalatot készítünk ami fel van rögzítve pár csavarral. Előnye, hogy nincs gond a zsanér kenésével és a felület rozsdásodásával. Egy kovácsolt zsanér nem precíziós megmunkálással készül. A tengelyre ráhajtott laposvasat hiába felületkezeljük, a nyitás-záráskor lekoptatja megáról a korrózió gátló felületet. A zsanér ráadásul átfolyó rendszerű, így a kenése is sokkal sűrűbben kell, hogy megtörténjen.
Ha a nyíló szárnyat a vasalatunk tartja, akkor további szempontokat is figyelembe kell venni:

- A tok méretei. Fontos a tok szélessége a rá kerülő pipa-rész talp mintájának kialakítása szempontjából. A tok vastagsága a rögzítésük miatt szükséges.

- A nyíló szárny súlya. Ez alapján választunk anyagvastagságot és a csavarozási pontok sűrűségét is. Nehezebb szárnyaknál átmenő csavarozást alkalmazunk, és a vasalaton ennek képezzük ki a helyet. Ez történhet kovácsolt szegeccsel vagy kapupánt fejű csavarral is.

- Tudnunk kell, hogy a nyíló rész a tokhoz képest hogyan helyezkedik el. Általában a tok síkjába csukódik, vagy a tokra. Ez utóbbi esetben a tok síkján kívüli vastagság fontos.