Kandalló ajtóink minden esetben méretre készülnek. Az esetek túlnyomó hányadában a már elkészült kandalló nyílásába kell az ajtót applikálni. Ehhez ismernünk kell a kandalló felépítését. Sok nyílt tűzterűre tervezett kandallóra ajtót rakva az égés még huzatszabályzó használatával sem kielégítő.
Ajtóknál a huzatszabályzón felül a másik kérdés az üvegezése.
Amikor a kandalló ajtók üvegezését emlegetjük, valójában nem üvegről, hanem egy áttetsző kerámiáról beszélünk (ROBAX), ami tűz és hőálló. Enyhén barnás színe van és 4mm vastag. Előnye, hogy bármilyen méretű és formájú lehet, mivel ezt a kerámiát szabadon szabhatjuk, hátránya az ára.
A másik lehetőség az egyre kevesebb helyen kapható öntvény üvegek. Sajnos Magyarországon a legtöbb üveggyár bezárt, így csak elszórva vannak készletek. Előnye, hogy olcsó, hátárnya, hogy csak 90%-ban víztiszta. Áttetszősége leginkább ahhoz hasonló, mint mikor kicsit hunyorítunk. Ettől függetlenül jól látható a tűztér. A mérete a gyártási technológiából fakadóan adott, így a kandalló ajtó formájában és mintájában sokat befolyásolhat.
Készleten jelenleg 30x25cm-es öntvény üvegeink vannak, melyek enyhén domborúak.
A kandalló ajtókat csak olyan kötőelemmel rögzíthetjük, mely hő hatásának kitéve nem károsodik. Cégünk előszeretettel használ különböző fém dübeleket a fal anyagától függően.

Fatartóink sajnos nem alkalmasak arra, hogy fát hordjunk vele a kandallóhoz, mivel már önmagukban is nehezek, így ha e célra vásárolná, akkor lebeszélem róla. Tény azonban, hogy masszívak és stabilak, a kandalló díszei.
A tömör lemez felületének 8-10mm pereme van, így a fahasábokon lévő szennyeződések nem potyognak a padlóra.
Sok kandalló kiképzése olyan, hogy az ajtó alatt van hely a fahasábok tartására. Ilyenkor nemcsak a hely függvényében méretezzük át a fatartót, hanem a mozgatására gondolva, akár kis kerekekkel is felszerelhető, így fiókszerűen ki-be mozgatható.

Kandalló szerszámoknál sok kérdés nem merül fel. A tűztér mélységéhez képest megszabható a szerszámok hossza, a kefe vagy lapát fejének dőlésszöge. A fali kiviteleknél számoljunk azzal, hogy a hamus szerszámok a falat szennyezhetik, így a fal burkolata takarítható kell, hogy legyen.
A kefék kókusz gyökérből készülnek, hogy az esetleg még meleg tűztér takarításánál se égjen el.

Szellőzők gyártásakor szintén kávába dolgozunk, ahogy az ajtóknál is. Fontos a rögzíthetőség, amit a fal anyaga befolyásol.
A szellőzők mintáját a kandallóajtó vagy egyéb kiegészítők stílusához tervezzük. Színben is ezekkel kell harmonizálnia. A minta mögött egy sűrű fém háló található, hogy megakadályozza a belátást.

Szikrafogók két típusát különböztetjük meg, az egyik egy tálca, mely az ajtó kinyitásakor esetlegesen kipattanó szikra hivatott meggátolni, hogy tovább guruljon vagy beleégjen a padlóba. Szerencsére sok kandalló építő már úgy képzi ki a párkányt, hogy erre nincs szükség.
A másik típus a szikrafogó rács. Ezeket elsősorban nyílt tűzterű kandallókhoz gyártjuk. Ahogy a szellőzőnél is a mintát stílusban a meglévő darabokhoz tervezzük és sűrű háló van ma minta mögött, hogy a szikra átpattanását megakadályozza.
A szikrafogóknak fontos tulajdonságai a mobilitás és az, hogy stabilan álljon. Könnyen elmozdíthatónak kell lennie, hogy a tűztérhez hozzáférjünk, és stabilan kell a lábain állnia, hogy pl. gyerek ne tudja magára rántani. Ennek kiképzését mindig egyeztetjük, sokszor olyan biztonsági reteszeléssel vagy kampókkal látjuk el, ahol a falhoz van rögzítve a rács.

A tűzkutya legfontosabb tulajdonsága az anyagvastagság. Ha az anyag vékony, akkor sokkal előbb elég, épp ezért 16x16 négyzetvasat használunk. Mivel nagy hőnek van kitéve a felületkezelése is értelmetlen (kivéve látványkandallókban), hiszen a festék rögtön leég róla, így felületkezelés nélkül szállítjuk.
Méreteit a tűztér nagysága és a kandalló ajtó mérete határozza meg. Ha egyben nem fér be a kis ajtón, akkor két részből is legyártható.