Üveg felhasználása kovácsoltvas termékeknél a következőkben fordulhatnak elő:
polcok, asztallapok; csillárok, kandeláberek és falikarok feje; előtetők; kandalló ajtók.

Az üvegek típusát nézve kovácsoltvassal a következők használhatók fel előnyösen:

Float (víztiszta): hagyományos, teljesen áttetsző üveglapok, általában ablakokban találkozunk velük.

Savazott / homokfúvott: gyakorlatilag a float üveg egyik oldalán a felületet savval maratják, vagy homokszórással teszik mattá. Ezáltal nem átlátható, de fényáteresztő lesz. Ritkán használjuk, mivel nagy hátránya, hogy a mart felületen egy ujjlenyomat is nagyon meglátszik, és nagyon nehéz takarítani. Ha ilyen igény merül fel, inkább javaslom a félopál plexiket, amivel ugyanezt a hatást érjük el, csak épp nincs meg a takarítással kapcsolatos hátránya. Ezen felül a plexi nem vagy nehezen törik.

Színes (barna, szürke): füst üvegnek is mondták régebben, de pontosan vagy szürke, vagy barna. Minél vastagabb az üveglap, annál sötétebb az árnyalata.

Katedrál (mintás üvegek): Főleg kandelábereknél találkozhatunk velük. Színben és mintában is különböznek. Fontos, hogy a minták miatt az egyik oldaluk nem sima, így olyan helyre nem alkalmasak, ahol a szennyeződés bele tud ülni.

Ragasztott (biztonsági): két egyforma vastagságú üveglap egy speciális fóliával összeragasztva. Ha a üveget ütés éri és az berobbanna, akkor a fólia nem engedi szétszóródni a darabokat. Hasonló megoldás az autóknál a fényvédő fólia, amit az üvegek belső felére ragasztanak utólag. Színben két félével dolgozunk, egyik a float (víztiszta) másik pedig egy olyan kivitel, ahol a fólia homokfúvott hatású. Ezáltal az üveglap fényáteresztő, de nem átlátszó.

Termékcsoportokra szétválasztva a következőket javaslom:

Asztal, polc: elsősorban float, és színes üvegeket javaslok. Mérettől és felfekvésüktől függően a vastagságuk lehet 5, 6 vagy 8mm vastag. Sok esetben, ha különösen nagy igénybevételnek van kitéve, akkor az üveget lehet edzeni is. Ezáltal keményebb, karcállóbb lesz a felület. Ezt elsősorban étkezőasztaloknál szoktuk javasolni.

Csillár, kandeláber, falikar: általában katedrál üveget használunk, hogy a fényt áteressze, de ne látszódjon a foglalat és az izzó. Előfordulhat még a félopál plexi is, erről a savazott üvegeknél tettem említést.

Előtetők: egyértelműen 4+4 ragasztott (biztonsági) üveget javaslom, mégpedig homokfúvott hatású kivitelben, mivel azon a madárpiszok és egyéb szennyeződések kevésbé látszanak. A float kivitelhez képest enyhén árnyékoló hatása is van.
Miért nem használunk polikarbonátot? Sajnos több a hátránya, mint az előnye.
- A polikarbonát lemezeket ha csapadék éri, az hangos, míg az üvegnél a zaj szinte elhanyagolható.
- A polikarbonát lemezeken egy vékony filmréteg található. Ez hivatott védeni az UV sugárzás ellen. Ez a réteg széljárástól függően 3-5 év alatt lekopik, mivel a szél mindig sok port hord magával. Olyan, mintha éveken keresztül finoman homokfúvnám a felületet. A filmréteg lekopása után a műanyag állapota gyorsan romlik, bemattul, megrepedezik. Az üvegnél ilyen probléma nincs, felülete nem UV érzékeny és kopásállósága nagy.
- A polikarbonát lapok legérzékenyebb pontja a szigetelés. A lapok belsejében cellák vannak, amit a speciális alu profilok, alumínium ragasztószalag és gumitömítések tesznek légmentessé. Sajnos a gumitömítéseket idővel cserélni kell, mert UV állóságuk nem jó. Max. 5 év és a cellák nem lesznek légmentesek. Ezt a jelenséget sok helyen láthatjuk, ahol 1-1 cella bepárásodik, később penészes vagy algás is lehet.
- Az üvegezés hátránya, hogy drágább, mint a polikarbonát, viszont megfelelően ragasztva jóval időállóbb is. A polikarbonát lapok ára jóval kedvezőbbnek tűnhet, de ha már megvesszük a kiegészítőit, akkor a végeredmény igen zsebbenyúlós lehet. A speciális alumínium profilok, rögzítő elemek és gumi szalagok drágítják meg.

Kandalló ajtók: amikor a kandalló ajtók üvegezését emlegetjük, valójában nem üvegről, hanem egy áttetsző kerámiáról beszélünk (ROBAX), ami tűz és hőálló. Enyhén barnás színe van és csak 4mm vastagságban kapható. Előnye, hogy bármilyen méretű és formájú lehet az ajtó, mivel ezt a kerámiát szabadon szabhatjuk, hátránya az ára.
A másik lehetőség az egyre kevesebb helyen kapható öntvény üvegek. Sajnos Magyarországon a legtöbb üveggyár bezárt, így csak elszórva vannak készletek. Előnye, hogy olcsó, hátárnya, hogy csak 90%-ban víztiszta. Leginkább ahhoz tudom hasonlítani az áttetszőségét, mint mikor kicsit hunyorítunk. Ettől függetlenül jól látható a tűztér. A mérete a gyártási technológiából fakadóan adott, így a kandalló ajtó formájában és mintájában sokat befolyásolhat.
Készleten jelenleg 30x25cm-es öntvény üvegeink vannak, melyek enyhén domborúak.