A fa és kovácsoltvas kombinációja nagyon szép lehet, de van egy eset, amikor egyáltalán nem javaslom. Ez a kültéri korlátok kapaszkodó profiljának fából történő elkészítése. A fém és a fa hőtágulása és mozgása nagyon különböző. Egy kültéri asztalnál vagy széknél nem látványosak ezek az elmozdulások, és nem is okoznak problémát, azonban egy hosszabb korlát szakasznál cm-ekről beszélünk. A mozgás hatására a rögzítő csavarok egyszerűen elszakadnak, vagy nem rögzítik megfelelően a fát.

Kültéri felhasználásnál elsősorban kerti garnitúráknál (szék, asztal, pad) szoktunk fát is használni. Fontos, hogy kültérre csak kemény fát használjunk, és a felületkezelése is tartósabb kell, hogy legyen, ami a nedvességnek és UV sugárzásnak ellenáll.

A házon belül már bátrabban használhatunk fát.
A korlátokon a kapaszkodó profil barátságosabbá teszi a felületet, amit nap, mint nap érintünk. Előszobafal, szék, és asztal tervezésénél elsősorban az ülőfelületet ill. asztallapot lehet esztétikusan kombinálni a kovácsolt vassal. Ágyaknál a fej- és lábrészbe tervezhetünk fa elemeket, melyet a kovácsoltvas teljesen körbevesz, így szervesen része lesz a kész darabnak.
Nagyobb fa felületeknél egy-egy finom mintát is belemarhatunk a fába, pl. székek háttámlájánál, vagy előszobafal és ágy díszítő fabetétjei esetén. Ülőfelületbe és asztallapba nem javaslok marást, mivel nehezebben takarítható.
Virágtartók esetében a kaspó alatti tányért készíthetjük fából, függően, hogy mennyi látszik belőle, még egy színfolttal gazdagíthatjuk a virágtartónk látványát.

A fa felületek színe és felületkezelése szintén igazítható az igényeihez. Szinte nincs is olyan ház vagy lakás, ahol a fa nem jelenik meg, mint építő- vagy dekorációs elem. A már meglévő fa árnyalatát és fényét próbáljuk lekövetni az új termék gyártásakor és tervezésekor. Sajnos ez a legtöbb esetben nem 100%-ban pontos, hiszen állásukban a fa felületek öregszenek és színük folyamatosan változik. A fa típusától és felhasznált felületkezelő anyagoktól is függ, hogy a végső színárnyalat mennyire hasonlít majd az eredetire.